Home › Order coffee beans online uk

Sunday, April 23 2017, 14:46

Order coffee beans online uk

Smak porannej kofeiny jest zależny szczególnie od sposobu jej palenia, przygotowania, a nade wszystko od metody stosowanych ziaren kawy.

Kawowiec jest drzewem, które w pierwotnych warunkach, osiąga wysokość 15 metrów. Na świecie istnieje więcej niż 60 rodzajów kawowca, jednak aktualnie prym wiedzie Arabika i Robusta. Arabica to jeden z podstawowych ziaren kawy, który obejmuje 70% rynku. Jej ziarna są długie, zaś w środku znajduje się charakterystyczny szew który tworzy literę „s”. Kofeina zaparzona z ziaren Arabika jest lekka i smakowita, a także ma niską zawartością kofeiny, która waha się między 0,9 a 1,7%. Zważywszy na konkretne warunki pogodowe, arabika uprawiana jest najczęściej w Kolumbii, Indiach, jak również na Jawie, Sumatrze i Karaibach. Ziarna kawy Robusty są niemalże na każdej sklepowej półce. Kluczową różnicę stanowi większa zawartość kofeiny. Ten gatunek ziaren kawy odkryto dopiero w XIX wieku i uwagę plantatorów zwrócił zwłaszcza fakt, iż drzewa z tego rodzaju są znacznie bardziej odporne na warunki klimatyczne, jak i rosną częściej niż Arabika. Ziarna Robusty są owalne i mają prosty szew.

Robusta jest o wiele łatwiejsza w uprawie. Rośnie na nawet w regionach strefy równikowej.

Duże plantacje tej odmiany są w Wietnamie, Brazylii, Ugandzie i Kamerunie.

Roślina ma po 22 chromosomy w każdej komórce dlatego się ją hoduje.

Jest też bardziej uodporniona na szkodniki i drobnoustroje chorobotwórcze. Smak tego rodzaju kawy jest bardzo delikatny, ostrzejszy, bardziej gorzki. Zawiera też dużo więcej kofeiny niż odmiana arabiki, stąd ma silniejsze właściwości stawiające na nogi..